Den lilla staden Spencer i den amerikanska delstaten Iowa har idag ungefär 11 000 invånare. Varje år lockar staden 300 000 besökare till Nordamerikas näst största jordbruksmässa, Clay County Fair. Men det som gjort staden känd internationellt är en katt, troligen en norsk skogkatt, som arbetade på stadens bibliotek från 1988 fram till sin död i november 2006. Kattens namn var Dewey Readmore Books.

I januari 2008 lämnades en kattunge i bokinkastet på biblioteket i Spencer. Eftersom detta skedde när biblioteket var stängt är det ingen som vet vem som lämnade honom där. Personalen hittade kattungen nästa morgon, och beslöt att adoptera honom och låta honom bli bibliotekskatt, något som är vanligt på många håll i världen, men aldrig hade skett i Spencer tidigare. För detta krävdes dock ett godkännande från bibliotekets styrelse, och från kommunfullmäktige.

En tävling utlystes för att döpa katten, och det vinnande förslaget blev Dewey, efter Melvil Dewey som skapade dewey-klassifikationssystemet för ämnesindelning av böcker. Mellannamnet Readmore och efternamnet Books föll sig naturliga.

Det är inte helt klarlagt av vilken ras Dewey var. De flesta anser dock att det rörde sig om en norsk skogkatt, eller möjligen om en maine coon.

Världskändisen Dewey

I våra dagar blir bibliotekskatter ibland uppmärksammade på exempelvis Dagens Nyheters Namn och nytt-sida, eller på internetsajter som Buzzfeed. Dewey lyckades dock bli en kändis innan internet blev varje djurintresserads källa till bilder på gulliga katter.

Biblioteket i Spencer använde Dewey i sin marknadsföring, och bibliotekets vänförening lät trycka upp vykort som avbildade bibliotekskatten. Dessa sålde mycket bra, och gjorde kattälskare i många delar av världen uppmärksamma på Dewey. Fler och fler tv-stationer besökte Spencer för att göra reportage om biblioteket och dess anställda katt. Han blev t.o.m. uppmärksammad i ett tv-program i Japan.

Till Deweys berömmelse bidrog också den bok som Vicki Myron, tidigare bibliotekschef i Spencer, skrev om honom. Boken blev en bestseller i USA, och följdes av ytterligare en bok för vuxna, samt av tre barnböcker om Dewey.