Den norska skogkatten är inte den enda långhåriga lantrasen bland katter. Två andra populära raser av liknande typ är maine coon och den sibiriska katten.

Maine coon

USA är känt som landet där störst för det mesta är synonymt med bäst. Vi håller knappast med om detta när det gäller kattraser, men klart är att maine coon – även känd som amerikanskt långhår- är den största av alla tamkattraser. En fullvuxen katt kan vara hela 120 cm lång, och 40 cm hög. Rasen växer dock långsamt, och de flesta maine coons når inte sin fulla kroppslängd förrän i femårsåldern, fyra år senare än vad som är vanligast bland katter. För att kunna bära upp den stora kroppen krävs en hel del muskler, och detta är något som maine coon har.

Precis som den norska skogkatten är maine coon väl anpassad för snö och kyla. Dess ursprung är dock något höljt i dunkel, och det finns flera myter kring rasen. En av dessa är att rasen härstammar från katter som tillhörde Marie Antoinette, den franska drottning som giljotinerades under franska revolutionen. Enligt denna berättelse hade ett skepp gjorts i ordning för drottningen att fly till Nordamerika med, och hennes angora-katter var redan ombord. Hon lyckades inte rädda sig från revolutionärerna, men skepparen lyckades rädda hennes katter, som fördes till Maine.

Sibirisk katt

Precis som maine coon och den norska skogkatten är den sibiriska katten, även känd som sibirisk skogkatt eller moskovitisk semi-långhår – en landras som numera har en rasstandard. Rasen har funnits i hundratals år, och är troligen nära släkt med en norska skogkatten. Enligt en teori är denna kattras den genetiska anfadern till alla långhåriga raser, som

Den sibiriska katten är en symbol för Ryssland. Både landets premiärminister (och f.d. president) Dmitrij Medvedev och Michail Gorbatjov, Sovjetunionens första och sista exekutiva president, äger eller har ägt katter av denna ras.